miercuri, 4 februarie 2015

Recenzie

Divergent – Veronica Roth







Titlu original: Divergent
Autor: Veronica Roth
Anul primei aparitii: 2011
Limba din original: engleza
Aparuta la Editura Leda 




O singura alegere iti hotaraste prietenii

O singura alegere iti defineste idealurile

O singura alegere iti determina credinta pentru totdeauna

O singura alegere te poate transforma radical


Intr-un Chicago distopic, orasul in care traieste Beatrice Prior, societatea este impartita in cinci factiuni, fiecare dintre ele cultivand o anumita virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegatia (cei altruisti), Neinfricarea (cei curajosi), Prietenia (cei pasnici) si Eruditia (cei inteligenti). In fiecare an, intr-o zi anume, tinerii in varsta de saisprezece ani trebuie sa-si aleaga factiunea careia ii vor fi devotati pentru tot restul vietii. In ceea ce o priveste pe Beatrice, ea trebuie sa hotarasca daca ramane alaturi de parintii ei sau alege factiunea care considera ca i se potriveste cel mai bine. In cele din urma, alegerea pe care o face va surprinde pe toata lumea, inclusiv pe ea insasi.

In timpul initierii care urmeaza, marcata de o puternica rivalitate, Beatrice isi ia un alt nume, Tris, si se straduieste sa afle cine sunt cu adevarat prietenii ei si, de asemenea, daca o poveste de dragoste cu un baiat uneori fascinant, alteori enervant, isi poate gasi locul in viata pe care ea si-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toata lumea deoarece fusese prevenita ca i-ar putea aduce moartea. Si, pe masura ce descopera un conflict care ia treptat amploare, amenintand sa destrame societatea aparent perfecta in care traieste, afla ca secretul ei ar putea-o ajuta sa-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.
Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, tradari sfisietoare, consecinte uimitoare si o neasteptata poveste de dragoste




Parerea mea :



Auzisem foarte multe lucruri bune despre aceasta carte asa ca nu se putea sa n-o citesc . Am rămas impresionată de subiectul carţii şi de felul în care e scrisă . Nu ma asteptam sa ma " prinda" asa mult .Veronica Roth , cred ca ştie să scrie în aşa fel încât să ţină cititorul cu sufletul la gură, să îsi doreasca să dea pagina ca să afle ce se mai întâmplă mai departe.Romanul face parte dintr-o serie cu acelasi nume cuprizand ( Divergent , Insurgent, Allegiant si Four ) 



Beatrice si fratele ei Caleb au saisprezece ani si trebuie sa-si aleaga factiunea careia ii vor fi devotati pentru tot restul vietii. Trebuie sa treaca de o proba care le va arata pentru ce sunt ei potriviti, si, fata de majoritatea oamenilor, Tris nu e potrivita pentru o singura factiune, ci pentru 3; tocmai de aceea, ce este ea se numeste Divergenta. Ea, si Caleb aleg doua factiuni diferite, alegeri care ii pot afecta pentru totdeauna viitorul . Beatrice alege Neinfricarea si isi schimba numele in Tris.




Se tot spune ca seria "Divergent" seamana cu trilogia"Jocurile Foamei" ale autoarei Suzzanne Collins. Le-am citit pe amandoua si pot sa confirm acest lucru, dar din punctul meu de vedere chiar merita rasfoite ambele . 



Ce mi-a placut : 


○Tatuajele lui Four care reprezentau cele cinci fictiuni .



○Povestea de dragoste dintre Tris si Four . Cred ca aproape orice fata si-ar dori sa fie impreuna cu un baiat ca Four . 

○Relatia de prietenie dintre Tris si Christina


Ce nu mi-a placut :

◘ Faptul ca desi relatia dintre Tris si Four parea perfecta ,nu prea au avut momente intime ☺


Fictiunile : 

 Candoarea (cei sinceri)
 Neinfricarea (cei curajosi)






 Abnegatia (cei altruisti)





 Eruditia (cei inteligent)
Prietenia (cei pasnici)







Foto by Tumblr


 Pot spune ca am fost intr-un fel surprinsa cand am aflat ca si Four este Divergent.



Pentru Neinfricatii , tatuaje sunt foarte importante si au diferite semnificatii . 




Dupa ce ajunge in fictiune , Tris isi face si ea niste tatuaje : primul cu un stol de pasari care reprezinta familia ei , al doilea cu simbolul Neinfricatilor si al treilea cu simbolul fostei fictiuni ( Abnegatiei) 



Four are si el niste tatuaje care reprezinta simbolurile tuturor fictiunilor . 



In concluzie DIVERGENT chiar mi-a ajuns la inima , are tot ce ii trebuie: aventura, romanstism , drama .
In curand sper sa reusesc sa fac si recenzie la al doilea volum , Insurgent .
Cartea poate fi comandata de pe Leda AICI


Nota : 







3 comentarii:

  1. Iubesc toata seria, cartile astea mi se par absolut minunate.
    Ti le recomand si pe restul, o sa vezi cand le vei citi pe urmatoarele ca ai intuitie buna :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Drăguță recenzia, felicitări. Mulțumesc pentru pozele cu „ficțiunile”, că tare greu le-am mai reținut. :) Abia aștept a doua parte. Te aștept și pe blogul meu. Zi faină!

    RăspundețiȘtergere
  3. M-am apucat de citit Insurgent ca in weekend vreau sa merg la film ^_^

    RăspundețiȘtergere